KONTAKT

Nyheder

Følg med i vores spændende hverdag

Veteranisering øger biodiversiteten

Hmm.. ved første øjekast kan beskæringsarbejdet ligne noget sjusk. Men faktisk er det helt med vilje, at arbejdet ser lidt amatøragtigt ud, når vi sammen med kunder, som fx Banedanmark udvælger hvilke træer langs jernbanen, der skal veteraniseres for at øge biodiversiteten

Formålet med veteranisering er at efterligne de skader, som naturligt kunne opstå i løbet af træernes levetid – vi hjælper dem i stedet på vej i et væsentligt hurtigere tempo. Levevilkårene for svampe, insekter og dyrearter øges, da skader, huller og ar på træerne skaber levesteder for dem.

I den vilde natur er der sjældent behov for veteranisering, da træer og beplantning ofte er spiret og vækstet naturligt i flere generationer. Men i skovområder, plantager eller langs banenettet, hvor træerne er plantet samtidig, og dermed har samme alder, er der ikke de samme vilkår for biodiversiteten. Derfor har vi de seneste år oplevet en stigende efterspørgsel på biodiversitetsprojekter i hele landet. Investeringerne er hjulpet godt på vej af arbejdet med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

I Forstas hjælper vi i øjeblikket Banedanmark med veteraniseringen af træer langs jernbanen. Når der alligevel skal beskæres, som del af stormsikringen for efterår og vintersæsonen, kan arbejdet da lige så godt udføres til fordel for naturen og biodiversiteten.

Vores erfarne skovarbejdere Casper Norman og Mads Hornstrup Johansen har været et smut i Vejle, hvor Vores Vejr på DR var på besøg for at lave et indslag om arbejdet med både Forstas og Banedanmark.

Der skal noget til, før Mads kravler til tops; sikkerheden skal være i orden, og arbejdet planlægges, så beskæringen giver den ønskede effekt, hvor grenene brækker af frem for, at der udføres rene snit. 

Klippet kan findes på nedenstående link, og starter med indslaget ca. 3.30 minutter inde 😉

https://www.dr.dk/drtv/episode/vores-vejr_346347

I videoklippet fra DR ser man primært selve beskæringsarbejdet, men når vi i Forstas arbejder med veteranisering, benytter vi også adskillige andre metoder. Det kan være afbrænding, sprængning, afbarkning, rodvæltning mv. Arbejdet planlægges typisk i fællesskab med kunderne og deres rådgiver, hvorefter vi udfører arbejdet med varierende metoder for de enkelte områder.

Ønsker du at vide mere om vores kompetencer og erfaring med biodiversitetsprojekter, så tag fat i en af vores afdelingsledere i en afdeling nær dig eller giv os et kald på hovednummeret, så vi kan hjælpe dig på rette vej.

Søg her

mere...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors